Bobble stitch

Bobble stitch

Please find English below.

Bobble stitch, bobbelsteek – een mooie steek met veel volume. Mooi voor dekens, kussens en pannenlappen, maar ook erg handig voor bijvoorbeeld tablethoezen of tassen. Door het volume biedt deze steek namelijk extra bescherming en stevigheid. Hoe meer je er gebruikt, hoe groter de bescherming en stevigheid.

Daarnaast is deze steek ook erg geschikt om letters, cijfers of symbolen mee te haken in een verder vlak ontwerp (zoals een deken bijvoorbeeld). En de steek leent zich ook uitstekend voor het spelen met kleur. Je kunt per toer van kleur wisselen, maar je kunt ook alleen de bobble stitches zelf in een andere kleur haken. Of zelfs per bobble stitch een andere kleur gebruiken, wat een bijzonder leuk effect op kan leveren.

Nu bestaat er over deze steek nogal wat verwarring. Hij lijkt namelijk erg op de popcorn stitch en wordt soms ook een puff stitch of cluster stitch genoemd. In het Nederlands wordt hij vaak de bobbelsteek genoemd, maar ook een nop, moes of bundel kom je nogal eens tegen. Dit zijn echter niet allemaal dezelfde steken.

De bobble stitch, de bobbelsteek en de nop – dat is één en dezelfde steek, waarbij je meerdere stokjes in dezelfde steek haakt en telkens 1 lus van de stokjes op je haaknaald achterlaat en door deze reeks lussen die je dan hebt verzameld, haal in één keer je draad door na het laatste stokje (zie uitleg en video tutorial hieronder).

Bij de moes haal je, net als bij de puff stitch, alleen lussen op, die je op gelijke lengte op je haaknaald verzamelt, waarna je er de draad doorhaalt om ze te bundelen. Het ziet er dan ook echt uit als een bundel lussen.

Bij de popcorn stitch (popcorn steek) haak je meerdere stokjes in dezelfde steek, maar maakt daarbij de stokjes gewoon af. Na het laatste stokje haal je je haaknaald uit de lus en steek je hem in onder de bovenste lus van het eerste stokje. Daarna pak je de lus van het laatste stokje weer op en haal je die door het lusje van het eerste stokje. Lijkt veel op de bobble stitch, maar is dus echt anders.

Daarnaast heb je nog de termen ‘cluster’ en ‘bundel’. Een ‘cluster’ is een ‘groep’, oftewel: een groepje steken. En een groepje steken = een bundel. Alle steken waarbij dus steken gebundeld worden, kun je dus een ‘bundel’ oftewel een ‘cluster’ steek noemen. Het maakt daarbij niet uit of je de steken alleen aan de onderkant bundelt (dus in één steek samenhaakt), alleen aan de bovenkant bundelt (verdeeld over meerdere steken aan de onderkant) of dat je ze zowel aan de bovenkant alsook aan de onderkant bundelt (zie bobble stitch). Het is een overkoepelende term voor alle steken waarbij je dus steken bundelt en ‘cluster’ is daarbij de term afkomstig uit het Engels en ‘bundel’ is de vergelijkbare Nederlandse term hiervoor.

In deze blogpost leg ik alleen de bobble stitch uit. De overige genoemde steken komen in latere blogposts aan bod.

Omschrijving

Zoals hierboven al enigszins aangegeven, bestaat een bobble stitch, bobbelsteek (of nop) uit een verzameling stokjes die je in dezelfde steek haakt. Meestal worden hiermee gewone stokjes bedoeld, maar je kunt natuurlijk net zo goed halve stokjes, dubbele stokjes of zelfs driedubbele stokjes gebruiken – wat jij wilt. Het gaat erom dat je ze in dezelfde steek haakt en dat je ze aan de bovenkant samenhaakt. Hoe je dat doet, zal ik je aan de hand van een omschrijving proberen uit te leggen. Hierbij ga ik uit van een bobbelsteek van 5 stokjes:

 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Steek je naald in de volgende steek en haal je draad op.
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Haal je draad door de eerste 2 lussen op je naald. Je hebt nu het eerste stokje (half) gehaakt, waarbij je de laatste lus op je haaknaald laat staan.
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Steek je naald in dezelfde steek in en haal je draad op.
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Haal je draad door de eerste 2 lussen op je naald. Je hebt nu het tweede stokje (half) gehaakt, waarbij je de laatste lus op je haaknaald laat staan (3 lussen in totaal).
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Steek je naald in dezelfde steek in en haal je draad op.
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Haal je draad door de eerste 2 lussen op je naald. Je hebt nu het derde stokje (half) gehaakt, waarbij je de laatste lus op je haaknaald laat staan (4 lussen in totaal).
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Steek je naald in dezelfde steek in en haal je draad op.
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Haal je draad door de eerste 2 lussen op je naald. Je hebt nu het vierde stokje (half) gehaakt, waarbij je de laatste lus op je haaknaald laat staan (5 lussen in totaal).
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Steek je naald in dezelfde steek in en haal je draad op.
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Haal je draad door de eerste 2 lussen op je naald. Je hebt nu het vijfde en laatste stokje (half) gehaakt, waarbij je de laatste lus op je haaknaald laat staan (6 lussen in totaal).
 • Sla je draad 1 x om je naald.
 • Haal nu je draad in één keer door alle (6) lussen op je naald.

Haak nu in de volgende steek een vaste om de steek echt af te maken en uit te laten steken (naar voren toe, dus van je af).

Hieronder vind je een voorbeeld haakschema van hoe je de bobble stitch in je patroon kunt gebruiken. Daarnaast vind je hieronder ook nog een duidelijke video tutorial van Handwerkles.

Haakschema

Crochet chart bobble stitch

 

Dit is een voorbeeld van hoe je de bobble stitch het beste in toeren kunt haken als je alleen de bobble stitch wilt zien in je patroon (zie foto boven dit artikel). In dit patroon heb ik ervoor gekozen om de bobble stitches niet recht boven elkaar te haken, maar dat kan uiteraard prima. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. Bij dit patroon kun je echter makkelijk rechte(re) randen aanhouden, wat weer makkelijker is als je je haakwerk nog moet vastmaken aan andere haakwerkjes.

Belangrijk is in ieder geval om de vasten eromheen wel aan te houden, zowel links als rechts van de steek als in de toeren boven en onder de steek. De vasten links en rechts van je bobble stitch zorgen er namelijk voor dat je bobbel echt uitsteekt en de toer vasten onder en boven je toer bobble stitches zorgt ervoor dat je haakwerk niet te sterk gaat krullen.

Video tutorial

Uiteraard kan in deze uitleg een video tutorial niet ontbreken. In deze tutorial van Handwerkles kun je goed zien hoe je de steek moet haken. Ze volgt daarbij wel een iets ander patroon dan in mijn haakschema hierboven, maar de steek zelf wordt goed uitgelegd en daar gaat het uiteraard om. Ook laat ze in deze video goed zien hoe je (alleen) de bobbels in een andere kleur kunt haken, wat een bijzonder leuk effect aan je haakwerk kan geven.

Veel haakplezier met deze steek!


Bobble stitch

Bobble stitch – it’s a nice firm stitch with volume. Beautiful in blankets, pillows and dishcloths, but also very useful for tabletsleeves and bags. Because of its volume and the fact that it’s firm it’s a good stitch to use when you need some protection for your precious stuff. The more bobble stitches you use, the better the protection will be.

Next to this, this stitch is also very nice when you would like to create letters, numbers or symbols in blankets or other flat designs. And the stitch is perfect for colorful projects. You can either change color every row or even choose to only crochet the bobble stitches in a different color. Or go crazy and pick a different color for each bobble stitch in your pattern. It’s all up to you!

Next to the bobble stitch you have a few other stitches, which really look a lot like the bobble stitch, but are actually different though, like: the popcorn stitch, puff stitch and cluster stitch.

With the bobble stitch you crochet more than one double crochet (US) / treble crochet (UK) into the same stitch and leave 1 loop on your hook of each double crochet (US) / treble crochet (UK). After you’ve finished your last double crochet (US) / treble crochet (UK) you’ve gathered a few loops on your hook through which you then pull through your yarn to finish the stitch. Please see description and video tutorial below.

With the puff stitch, you just pull up your loops and gather those on your hook before you pull through your yarn to finish the stitch. This stitch looks like a bunch of loops rather than a bunch of stitches.

Then with the popcorn stitch, you crochet more than one double crochet (US) / treble crochet (UK) into the same stitch, but you actually finish those. And after you finished the last one, you pull out your hook and insert it in the first stitch again to pick up and pull through the loop of the last stitch. Looks a lot like the bobble stitch, but is actually quite different.

And last, but not least – a cluster stitch. A ‘cluster’ is a ‘group’. In this case a ‘group’ of stitches. So basically, all stitches mentioned above are cluster stitches. But also stitches in which you only join your stitches at the top and not at the bottom (of the stitches) can be called  cluster stitches.

In this post I’ll only explain the bobble stitch. The other stitches will follow soon in future posts.

Description

Like mentioned above, the bobble stitch exists of a number of treble crochets (UK)/double crochets (US) in the same stitch. Usually it will be treble crochet (UK)/double crochets (US) but sometimes it’ll be a different one like half treble (UK) or double treble (UK)/half double crochet (US) or treble crochet (US). It doesn’t really matter what stitch is used, the most important thing is that you crochet them in the same stitch and you join them at the top of the stitch. I’ll try to explain below how you can actually do this. In this example I use a bobble stitch which exists of 5 treble crochets (UK)/double crochets (US):

 • Yarn over once.
 • Insert your hook in next stitch and pull through yarn.
 • Yarn over once.
 • Pull yarn through first 2 loops on your hook. You now ‘finished’ your first stitch, leaving one loop behind on your hook.
 • Yarn over once.
 • Insert your hook in same (!) stitch and pull through yarn.
 • Yarn over once.
 • Pull yarn through first 2 loops on your hook. You now ‘finished’ your second stitch, leaving one loop of it behind on your hook (total of 3 loops now).
 • Yarn over once.
 • Insert your hook in same (!) stitch and pull through yarn.
 • Yarn over once.
 • Pull yarn through first 2 loops on your hook. You now ‘finished’ your third stitch, leaving one loop of it behind on your hook (total of 4 loops now).
 • Yarn over once.
 • Insert your hook in same (!) stitch and pull through yarn.
 • Yarn over once.
 • Pull yarn through first 2 loops on your hook. You now ‘finished’ your fourth stitch, leaving one loop of it behind on your hook (total of 5 loops now).
 • Yarn over once.
 • Insert your hook in same (!) stitch and pull through yarn.
 • Yarn over once.
 • Pull yarn through first 2 loop on your hook. You now ‘finished’ your fifth and final stitch, leaving one loop of it behind on your hook (total of 6 loops now).
 • Yarn over once.
 • Pull yarn through all (6) loops on your hook.

Finish stitch with a double crochet (UK)/single crochet (UK) in the next stitch. This will really make it pop.

In case you rather work with charts or video tutorials: below you’ll find a crochet chart of the bobble stitch (example) as well as a nice video tutorial of BHooked.

Crochet chart

Crochet chart bobble stitch

 

This chart is an example of a bobble stitch pattern in which you’ll only see the bobble stitch itself (see picture above). I’ve chosen to not put the bobble stitches on top of each other, but if you like to do that, please do so. That’s just a matter of personal taste. With this pattern it’s easier though to create straight edges on the side, which helps a lot when you need to join this piece later on with another piece.

Wherever you put your bobble stitches, do make sure though you always finish them with single crochets (US)/double crochets (UK). That will really make them pop. And also make sure you will crochet single crochets (US)/double crochets (UK) in the rows underneath and on top of your bobble stitch rows as that will keep your piece nice and straight.

Video tutorial

In this video tutorial of BHooked you’ll see how to crochet the bobble stitch. See uses a slightly different pattern as shown above, but you’ll see very clear how to crochet the stitch though.

Have fun!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s