Crying girl

Zelfcompassie: aardig zijn voor jezelf

Zelfcompassie. Is dat niet hetzelfde als medelijden met jezelf hebben? Jezelf zielig vinden? Nee. In zijn geheel niet. Zelfcompassie is het jezelf bewust worden van het feit dat je het moeilijk hebt met bepaalde situaties in je leven en dat toelaten zonder over jezelf en je gedrag in deze situaties te oordelen. Het gaat erom, dat je je ervan bewust wordt dat je een mens bent. En dat er vele mensen zijn. En dat van al deze mensen er geen enkele perfect is. Iedereen heeft het met bepaalde situaties in zijn of haar leven moeilijk. Dat hoort bij het leven van een mens. Dat jij het dus moeilijk hebt met bepaalde situaties hoort bij jou als mens. Je mag dus best wel iets aardiger zijn voor jezelf als je je in een situatie bevindt die je niet makkelijk vindt. Net als dat je aardig zou zijn voor een goede vriend of vriendin wanneer hij of zij het moeilijk heeft.

Hoe kun je aardiger worden voor jezelf? Dat kan op meerdere manieren. Een van de manieren is: schrijven. Als je je weer eens in een situatie bevindt, waar je niet uitkomt, pak dan een mooi schrift en een fijne pen en zoek de stilte op. Berg je tablet en smartphone op en zet de tv uit. Verwen jezelf met een heerlijk warme kop thee en kruip in je favoriete stoel of hoek. Maak het jezelf comfortabel. Zorg ervoor dat je alleen bent en dat je niet gestoord kunt worden. Verzeker je ervan dat niemand je schrijfsels ooit zal kunnen lezen behalve jijzelf. Schrijf nu ongecensureerd op hoe je je voelt in deze situatie. Het papier zal niet oordelen. Je kunt het alles toevertrouwen. Voel hoe je emoties via je pen op het papier terechtkomen. Ze zitten nu in de woorden die je hebt opgeschreven en niet meer in je lichaam. Schrijf net zolang door totdat je je rustig voelt worden. Je emoties staan nu op papier. Het papier dat er verder niet over oordeelt. Het laat jouw emoties voor wat ze zijn.

Pauzeer even. Neem een paar slokken heerlijk warme thee. Voel hoe de thee je lichaam verwarmt. Pak nu je schrift er weer bij. Lees nu je stukje dat je net hebt geschreven en stel je voor dat een goede vriend of vriendin van jou in dezelfde situatie zou zitten en dit aan jou zou vertellen. Wat zou je die goede vriend of vriendin dan willen zeggen? Hoe zou je hem of haar willen bemoedigen, ondersteunen? Wat zou je voor hem of haar willen doen? Pak een andere kleur pen, sla een regel over en schrijf die bemoediging onder jouw stukje. Schrijf op wat hij of zij voor jou betekent. En wat je graag voor hem of haar zou willen doen. Denk daarbij echt aan die ene goede vriend of vriendin en wat je voor hem of haar over hebt. Stop niet voordat je het gevoel hebt dat je echt alles gezegd hebt wat je wil zeggen.

Pauzeer even. Zet even een heerlijk verse, warme kop thee. Pak je schrift weer en lees nu de twee stukken rustig door. Laat goed op je inwerken wat jij allemaal voor je vriend of vriendin zou doen in zo’n moeilijke situatie. Stel nu jezelf de vraag: als ik dit allemaal voor mijn goede vriend of vriendin over heb, waarom dan niet voor mezelf?

Inspiratiebron: self-compassion.org

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s