Kracht

Schrijfoefening: de kracht van woorden

Dagenlang loop je ermee rond. Je gedachten schieten alle kanten op. Je wordt boos. Je wilt wraak. Je verzint de meest waanzinnige scenario’s. Doe toch eens normaal! Dat ga je echt niet doen! Dat kan toch niet! Het ene stemmetje struikelt over het andere stemmetje in je hoofd. Gek word je ervan. En dat alleen maar omdat die ene collega tegen je zei, dat ze jouw artikel best wel waardeloos vond. Dat een andere collega datzelfde artikel juist waanzinnig en waarachtig vond, dat ben je allang weer vergeten. En dat het eigenlijk alleen maar iets over die ene collega zegt en niets over jou, dat komt even helemaal niet in je op.

Herken je dit? Hoe een enkele uitspraak van iemand je gedachten dagenlang kan domineren? Dan is deze schrijfoefening wellicht wat voor jou.

Woorden hebben kracht. Al zijn het er maar een paar, ze kunnen je leven compleet overhoop gooien. Maar er is hoop. Diezelfde kracht kun je namelijk gebruiken om ze jou kracht te laten geven. Heb je weer een nare opmerking gekregen die je maar niet uit je hoofd krijgt? Gaan gedachten en emoties met jou aan de haal? Zoek dan diezelfde avond nog de stilte op. Zet je tv, tablet en smartphone uit, en leg ze echt even weg, uit het zicht. Pak nu een pen en een paar losse papiertjes waar je niet zoveel waarde aan hecht. Zet een heerlijke kop thee en ga lekker zitten. Zet nu je pen op papier en schrijf alles op wat er op dat moment in je opkomt. Letterlijk. Niet over nadenken, er gewoon uitgooien. Leg de emotie ook in je pen. Als je voelt dat je met je pen hard op het papier wilt drukken, ga je gang. Wil je in hoofdletters schrijven? Doe het! Wil je twintig uitroeptekens ergens achter zetten, prima! Voel hoe je emoties uit je lichaam via je hand en je pen op het papier terechtkomen. Schreeuw het maar uit op papier. Maak die ene collega maar uit voor de grootste trut of sukkel die je kent. Houd het niet tegen. Schrijf maar op wat je allemaal tegen hem of haar zou willen zeggen. Ga door totdat je echt duidelijk voelt dat je emoties afnemen. Het is eruit. De emoties zitten niet meer in je lichaam nu, maar staan op papier. Daar horen ze. Dag, emoties. Fijn dat ik jullie even mocht voelen, maar nu is het tijd om afscheid te nemen.

Pak nu de prullenbak erbij. Of de papierversnipperaar. Of als je die hebt: steek de open haard aan en ga ervoor zitten. En leg nu het overgebleven restje emotie in het vernietigen van je woorden. Scheur het papier bewust door, met kracht. Dag, woorden! Jullie zijn eruit en worden nu voorgoed vernietigd! Gooi ze – heel bewust –  in de prullenbak, papierversnipperaar of open haard. Zie hoe ze verdwijnen, vernietigd worden. Weg met die woorden!

Als het goed is, voel je je nu opgelucht. De emoties zijn afgenomen. Zijn de emoties toch nog niet voldoende naar je zin weg? Gaan je gedachten in de loop van de volgende dagen weer opnieuw met je aan de haal? Doe dan de oefening nog een keer. Net zolang totdat je voelt dat de woorden geen macht meer over jou hebben.

Zodra je voelt dat de kracht van de negatieve woorden is uitgewerkt, kun je jezelf een schouderklop geven. Met positieve woorden. Aan jezelf. Zoek wederom een stil moment uit waarop je niet gestoord kunt worden. Zet je tv, tablet en smartphone uit en leg ze echt even weg. Zet een heerlijk warme kop thee en zoek een fijn plekje uit om te schrijven. Pak nu je mooiste pen en het fijnste schriftje. En denk aan het feit, dat jij er maar mooi voor gezorgd hebt dat die woorden van jouw collega geen macht meer over jou uitoefenen. Schrijf nu een positieve overtuiging in de ik-vorm op, die hier naar jouw gevoel bij hoort. Je kunt hierbij denken aan:

  • ‘ik kan mijn emoties aan’
  • ‘ik kan het leven aan’
  • ‘ik ben sterk’
  • ‘ik heb kracht’

Zolang het maar positief is en in de ik-vorm. Schrijf het op en lees het net zo vaak over totdat je het ook echt voelt. Leef je uit, versier je pagina, maak het mooi. Geef het de plek waar het volgens jou op dat moment hoort. Gewoon in je mooie schriftje. Of naast de spiegel. Of op een mooi plekje aan de muur. Kijk er regelmatig bewust naar. Sta er even bij stil en voel wat die woorden met je doen, iedere keer weer opnieuw.

In de volgende schrijfoefening zal het gaan over aandacht.

Foto: Lana Scriptura Lifestyle

 

1 reactie

  1. Lieve lezer, fijn dat je mijn schrijfoefening gevonden hebt. Ik hoor het graag wanneer je er echt iets aan hebt gehad (of nog steeds hebt). Voel je dus vrij om je ervaring met deze oefening hier te delen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s