Clutch

Nieuwe rustgevende workshops

Juni 2016 – Fijn dat je geïnteresseerd bent in mijn workshops. Mijn leven en mijn blog hebben echter een wending genomen. Onderstaande workshops zijn hiermee komen te vervallen. Maar kijk gerust verder rond op mijn blog, wie weet vind je er wel precies de informatie of inspiratie die je zoekt! 

Na de zomervakantie start ik met drie frisse, nieuwe, rustgevende workshops, te weten:

  • Leer hoe fijn reflectief schrijven kan zijn
  • Vind rust met vilten
  • Word helemaal gelukkig met haken

Het leven is namelijk al hectisch genoeg. Het wordt dan ook steeds belangrijker om bewust rust in te plannen. Het klinkt misschien gek, maar het werkt wel. Leg je tablet en je smartphone nou eens echt weg ’s avonds, doe de televisie uit en ga iets doen waar je in je hoofd en lichaam lekker rustig van wordt.

Je kunt dan uiteraard een mooi boek pakken en je daarin verliezen. Daar is helemaal niks mis mee. Volgens onderzoek heeft lezen al binnen 6 minuten een groot effect. Het zou de hoeveelheid stress in je lichaam met bijna 70% verlagen (zie Brits artikel: ‘Reading can help reduce stress’).

Maar soms wil je misschien iets anders doen dan lezen. Zoals schrijven bijvoorbeeld. En de schrijvers onder ons weten dit al, maar ook van schrijven is bewezen dat het rust in je hoofd geeft. In het artikel ‘Creatief schrijven tegen stress en depressie’ van het blad Schrijven lees je hoe uit onderzoek is gebleken dat schrijven helpt om ervaringen en emoties te kunnen verwerken. Met (reflectief/autobiografisch) schrijven benoem je je emoties en orden je je ervaringen. Het is, zoals ze in het artikel ook zeggen ‘geen remedie tegen alles en voor allen’. Maar als je niet makkelijk en veel praat over je gevoelens, terwijl je er wel veel mee bezig bent in je hoofd, dan is het echt de moeite waard om het schrijven eens een kans te geven. Geloof me, als je het eenmaal doet, wil je niet anders meer.

Ben je niet zo’n lezer of schrijver? Denk dan eens aan handwerken. De tijd van suffe patroontjes en oubollige handwerkclubjes is allang voorbij. Handgemaakt is hip. De wolletjes en bolletjes zijn niet aan te slepen en werkelijk in alle kleuren, soorten en maten te krijgen. Het is niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar ook weer echt goed voor je gezondheid. Sterker nog, het wordt tegenwoordig al therapeutisch ingezet in de UK door Stitchlinks. Zoals ze in dit artikel zeggen: het hebben van een creatieve hobby leidt je af van je dagelijkse zorgen en problemen. Mensen die het al doen, zullen dit allemaal beamen: op het moment dat je breit, haakt, vilt of op een andere manier creatief bezig bent, raak je vanzelf ontspannen. Zodanig zelfs dat het te vergelijken is met mediteren. Zoals ze in het artikel ook aangeven: dit is een natuurlijke bijwerking van handwerken. Je zit even helemaal in je eigen ideale wereld en vergeet alles om je heen. Net als met schrijven – het is geen remedie tegen alles en voor allen. Maar het kan je echt rust geven. Iedere keer weer opnieuw. En rust is altijd beter voor je dan stress.

Ter informatie (juni 2016) – dank voor je belangstelling voor mijn workshops, maar aanmelden kan helaas niet meer. Voel je echter vrij om verder te kijken om mijn blog, wie weet vind je er wel precies de informatie of inspiratie die je zoekt!

Foto: Lana Scriptura Lifestyle

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s