Tea and notebook

Schrijfoefening: waarom doe je wat je doet?

Snap jij jezelf soms ook niet? Je weet al jaren dat je je baan eigenlijk helemaal niet zo leuk meer vindt, maar toch ga je iedere dag weer braaf naar je werk. Je bent moe en zou het liefst op de bank kruipen met een goed boek. In plaats daarvan ga je de vaatwasser uitruimen, de was sorteren, de kamer stofzuigen en de badkamer schoonmaken. Of omgekeerd: je weet dat je nu toch eens echt die administratie moet doen, die rekeningen moet betalen en dat lekkende dak moet laten repareren. In plaats daarvan haak je een leuk hoesje voor je mobiel, zet je nog eens een lekker kopje thee en lees je lekker uitgebreid dat leuke blad wat je net gekocht hebt. Wat is dat toch? Waarom denk je het een en doe je het ander?

Om daarachter te komen, kun je een eenvoudige oefening doen: reflectief schrijven. Op een stil tijdstip ongestoord en ongecensureerd al je gedachten opschrijven. Echt letterlijk. Niet samenvatten of mooier maken dan ze zijn, gewoon alle gedachten precies zo opschrijven zoals je ze denkt. Daar heb ik ook al over geschreven in ‘Reflectief schrijven – hoe doe je dat?‘. Doe dit iedere dag voor minstens twee weken. Koop er een mooi, speciaal schrift en fijne pen voor en laat je gedachten gaan. Wees er zeker van dat niemand anders het kan lezen, zodat je echt ongecensureerd alles op kunt schrijven. Het is daarbij handig dat je alleen op de voorkant van iedere bladzijde schrijft en de achterkant leeg laat, zodat je naast iedere geschreven pagina een lege pagina hebt.

De lege pagina’s kun je namelijk goed gebruiken zodra je na twee weken terug gaat lezen. Zoek wederom een stil moment uit, waarop je niet gestoord kan worden. Zet je tv, tablet en smartphone echt uit. Pak een fijne pen (het liefst in een andere kleur dan waarin je je gedachten hebt opgeschreven). Pak vervolgens je mooie schrift erbij en blader twee weken terug. Lees aandachtig al je gedachten door. Kijk nu specifiek naar de gedachten waarin je negatief bent over jezelf. Onderstreep deze. Ga na tot welke overtuiging(en) deze gedachten terug te leiden zijn. Overtuigingen zoals:

– ik ben een mislukkeling
– ik doe het nooit goed
– ik hoor er niet bij
– ik ben niet aardig genoeg
– ik ben niet sociaal genoeg
– ik ben te egoïstisch
– ik ben lelijk
– ik ben niet belangrijk
– ik kan dat niet
– ik ben waardeloos
– ik ben te lui
– ik word niet gehoord
– ik word niet gezien

Kijk naar je onderstreepte gedachten, ga na tot welke overtuiging van jezelf ze behoren en schrijf per onderstreepte gedachte deze overtuiging ernaast op de linkerpagina. Daar kunnen natuurlijk overtuigingen bij zitten die ik hierboven niet genoemd heb. Het gaat erom dat je een overzicht krijgt van je eigen overtuigingen. Verzamel ze en zet ze op een lege pagina op een rij. Een zelfde overtuiging die meerdere keren voorkomt, hoef je daarbij maar een keer op te schrijven.

Zie je al enigszins een link met je gedrag in bepaalde situaties? Dat je bijvoorbeeld braaf naar je werk blijft gaan wat je al langere tijd niet meer leuk vindt, omdat je jezelf niet belangrijk vindt? Of omdat je het gevoel hebt dat niemand jou hoort of ziet (dus jouw mening doet er toch niet toe)? Of dat je jezelf geen rust gunt, omdat je bang bent dat je te lui gevonden wordt? Probeer de overtuigingen te vinden die volgens jou het gedrag kunnen verklaren wat je soms van jezelf niet snapt. Vraag je vervolgens af: hoe kom ik aan deze overtuiging? Wie heeft mij dit gevoel gegeven in het verleden? Of wie heeft dit letterlijk tegen me gezegd? Schrijf de namen van deze personen op een lege pagina en schrijf bij ieder persoon de overtuigingen waarvan jij vindt dat je ze van die persoon gekregen hebt. Kijk goed naar deze pagina en geef in gedachten ook echt die overtuigingen terug aan die personen van wie ze afkomstig zijn. Ze horen namelijk bij die persoon en niet bij jou. Zij hebben het gezegd, zij vinden dat, maar dat houdt niet in dat het ook zo is. Het is hun mening, meer niet.

Ga nu naar een dubbele lege pagina (dus links en rechts blanco). Schrijf eerst links een negatieve overtuiging op met de naam van de persoon die deze overtuiging aan jou heeft gegeven. Schrijf vervolgens op de rechterpagina op dezelfde hoogte ‘Ik:’ en schrijf daarachter de door jou gewenste, positieve overtuiging. Tegenover ‘ik doe het nooit goed’ kun je bijvoorbeeld zetten: ‘ik doe het zoals ik ben en dat is goed’. Of tegenover ‘ik hoor er niet bij’ kun je ‘ik ben mezelf’ zetten. Ga zo iedere overtuiging langs. Geef de negatieve overtuigingen terug aan de afzenders en zet er positieve overtuigingen van jezelf tegenover. Die zijn nu echt van jou. Die andere mag je vergeten.

Om je nieuwe, positieve overtuigingen kracht bij te zetten, is het goed dat je ze elke dag even ziet. Je kunt ze bijvoorbeeld met een mooie pen op een prachtig papiertje schrijven en naast je spiegel hangen bijvoorbeeld. Dan kun je ook echt jezelf aankijken en het tegen jezelf zeggen. Jij bent jij en daar mag je trots op zijn!

In de volgende oefening gaan we kijken naar de kracht van woorden.

Picture: dreamstime.com © Saharosa

1 reactie

  1. Lieve lezer, fijn dat je mijn schrijfoefening gevonden hebt. Ik hoor het graag wanneer je er echt iets aan hebt gehad (of nog steeds hebt). Voel je dus vrij om je ervaring met deze oefening hier te delen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s