Stilte

En toen was het even stil

Kun jij dat? Echt stil zijn? Even echt helemaal stil zijn? Even geen tv, geen tablet, geen smartphone. Niks zeggen. Alleen luisteren. Naar de stilte. De oorverdovende stilte.

Het klinkt simpel. En dat is het ook. Je hoeft namelijk even helemaal niks. Behalve ademhalen. En zelfs daar hoef je niet op te letten.

Toch zijn er verbazingwekkend weinig mensen die dit dagelijks doen. Je moet namelijk altijd druk zijn. Anders tel je niet mee, toch? Vertoon je namelijk ook maar enigszins afwijkend gedrag dan word je gelijk veroordeeld. En hard ook. Hielden we vroeger uit beleefdheid onze mond nog weleens, tegenwoordig viert de vrijheid van meningsuiting hoogtij. Luisteren naar de ander is er niet meer bij. Daar hebben we geen tijd meer voor. We zijn immers veel te druk. Met onszelf. Ons verhaal is belangrijk. Onze mening, die doet er pas toe. Wij weten hoe het moet, niet jij. Ik zie je wel, ik spreek je wel, maar horen doe ik je niet. Ik bevind me namelijk in mijn eigen wereld. En het is leuk dat je even langs komt, maar ik heb eigenlijk geen tijd voor je. Ik kijk je wel aan en hoor je wel praten, maar luisteren doe ik niet. Ik denk namelijk voortdurend aan het verhaal wat ik jou zo graag wil vertellen.

We weten het allemaal. We doen er allemaal aan mee. Maar we doen er niks aan. Terwijl het zo simpel is. Sta eens even stil. Letterlijk. En luister. Gewoon. Naar alles wat er op dat moment om je heen gebeurt. Even niks zeggen. Niks doen. Alleen ademhalen en luisteren. Dat is alles.

Altijd druk zijn is een keuze. Even stil zijn en luisteren ook. Gun het jezelf. Gun het de ander. De stilte.

Niet omdat het moet, maar omdat het mag.

 

Picture: openclipart.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s