Hearts

Liebster Award – oorsprong

Op 1 maart jl. werd ik door Zohra van hobbyzohra.wordpress.com genomineerd voor de Liebster Award. Dank je, Zohra, dat vind ik heel lief! Ik had echter nog nooit van deze award gehoord. Reden voor mij om op onderzoek uit te gaan. Het resultaat daarvan lees je hieronder. In mijn volgende blogpost zal ik de vragen beantwoorden, nieuwe blogs nomineren en nieuwe vragen formuleren, zoals dat bij deze award hoort. Maar dus eerst mijn onderzoek naar de oorsprong van de Liebster Award.

Waar komt de Liebster Award vandaan?

Dat was het eerste wat ik me afvroeg. De naam klinkt Duits. Zouden onze oosterburen deze award bedacht hebben? Gelukkig ben ik niet de enige die benieuwd is naar het verhaal erachter. Als ik ‘Liebster Award’ intik in Google, kom ik in de resultaten al snel meerdere keren de naam van ene ‘Sopphey’ tegen, die er volgens een aantal bloggers aardig wat onderzoek naar heeft gedaan. Links naar haar blog doen het echter helaas niet meer. Op meerdere blogs kom ik nog wel het volgende stukje tegen over haar onderzoek (dit lijkt gekopieerd van haar blog):

Liebster Blog Award Origins

Finally, after several hours and various Google queries. I’ve found the original Liebster Blog Award rules. I wish I could find the original post, too. However, some of the older mentions of the award have been either been deleted, or changed URL names.

At first, I received the blog award from two fellow bloggers. I went to Google and searched for the term “Liebster Blog Award” and found an endless list of blogs that received this award. I then changed the query to reflect blog posts posted in 2010. I got closer to the origin, yet not close enough before I decided to call it a day. The most I learned was that it was kind of like a chain letter, a blogger to blogger award, you had to nominate 5 bloggers with less than 200 readers, “liebster” is dearest in German, and that no one knew the origins.

Then, I received my third award. Three’s the charm, right? I couldn’t live with three awards/nominations without knowing the origin so I went on another wild search. I changed my criteria until I searched for blogs that contained the “Liebster Blog Award” in the title or in the URL. The earliest mention I found so far happened on December 19, 2010 by a German blogspot blogger.

The Liebster Blog Award is indeed what I’ve originally thought except for some one minor difference. Once you accept your award you have to nominate 3-5 favorite bloggers who have less than 3,000 readers. How do you get from 3,000 to 200? I have no idea, and I don’t think I’m dedicated enough to figure out when it changed. (OK, maybe if I get a 5th award… maybe!)

So there you have it! The origins of the Liebster Blog Award. You can read my original post about the nomination in the post Crazy Dreams and Nominations. I’m still trying to figure out if I want to add to that post or create a whole new post for my second batch of nominations. We’ll see.

***A sort of edit/note. The real “gist” of the Liebster Award is that there is no real award. There are no judges, no special rules. No website with an official team to congratulate you and hold your hand. It’s mostly what you want it to be. If you receive the award, you can 1) accept it and 2) pass it along. It’s that easy.

Het vroegste bericht, dat ‘Sopphey’ dus heeft kunnen vinden, dateert van 19 december 2010. Het betreft een berichtje op een Duitse blog, maar ze noemt geen naam en plaatst geen link ernaartoe. Na enig speurwerk kom ik op dit berichtje uit:

http://birdy-of-paradise.blogspot.be/2010/12/liebster-blog-award.html

Met dit logo:

Liebster Blog Award

 

 

Het logo lijkt het oorspronkelijke logo te zijn. En de regels lijken gekopieerd te zijn, dus mogelijk ook origineel. ‘Birdy’ heeft de award van ene ‘lovestruck64’ gehad en kan dus niet de bedenkster zijn. De blog van ‘lovestruck64’  bestaat echter niet meer. Met het doorklikken op de door ‘birdy’ genomineerden, kom ik in het volgende berichtje ook nog 3 andere blogsters tegen die tegelijkertijd met ‘birdy’ de award uitgedeeld hebben aan deze blog:

http://itsatinkworld.blogspot.nl/2010/12/liebster-blog-award.html

Jasmin (= ‘birdy’) is echter de enige link die het nog doet. Daar lijkt het spoor voor wat betreft de oorsprong van de ‘Liebster Blog Award’ dood te lopen.

Regels Liebster (Blog) Award

Nu was ik naast de oorsprong ook benieuwd naar de originele regels van de ‘Liebster Blog Award’. Als je het berichtje van ‘birdy’ leest, ging het er destijds om, dat je deze award doorgaf aan 3 tot 5 kleine, nieuwe blogs met minder dan 3000 lezers. Daarnaast moest je het logo en de regels van de award in je berichtje erbij zetten. Dat was in principe alles.

Tegenwoordig circuleren er allerlei logo’s en regels van de Liebster (Blog) Award. De omschrijving en regels die ik van Zohra heb gehad, luiden:

Wat is de Liebster Award?

Een virtuele award van en voor beginnende/kleine bloggers (minder dan 200 volgers) om de persoon achter de blog beter te leren kennen, en om aan te geven dat je zijn/haar blog echt de moeite waard vindt.

De regels.

*je bedankt de persoon die je genomineerd heeft, en plaatst een link naar zijn of haar blog

*je beantwoordt de 11 vragen die je gekregen hebt bij de nominatie

*je nomineert zelf 5 tot 11 andere bloggers die minder dan 200 volgers hebben, en brengt hen op de hoogte

*je mag zelf niet terug genomineerd worden

Het aantal volgers lijkt in de loop der jaren in ieder geval van 3000 naar 200 te zijn gezakt. Ook zijn er in de loop der tijd vragen bijgekomen, meestal 11. Daarnaast wordt er ook vaak aan de genomineerden gevraagd om nog 11 kleine, willekeurige feitjes over zichzelf te vertellen waarvan ze denken dat hun volgers die waarschijnlijk nog niet weten. En het aantal blogs dat je mag nomineren, varieert deze dagen van 3 tot 11. Alle varianten op de regels lijken in ieder geval nog wel de regel te hanteren waarin je de persoon bedankt die jou genomineerd heeft. Daarbij dien je een link naar zijn of haar blog te plaatsen, maar dat wordt helaas niet altijd gedaan. Ook mag je de award niet gelijk weer terugkrijgen (op een enkele variant op de regels na).

Natuurlijk was ik benieuwd hoe het komt dat die regels zo sterk variëren. Gelukkig vroeg een Duitse blogster zich dat al eerder af en heeft zij er in juni 2014 een interessant artikel op haar blog over geplaatst:

http://alicescheerer.de/der-best-blog-award-eine-recherche/

Dit artikel gaat oorspronkelijk over de ‘Best Blog Award’, die afgeleid lijkt te zijn van de ‘Gorgeous Blog(ger) Award’. Die laatstgenoemde award lijkt ontstaan te zijn in Singapore in 2009. De regels daarvan waren destijds:

  • Include the award on your blog or post
  • Share with everyone six interesting facts about yourself
  • Nominate as many bloggers as you like
  • Be sure to link the nominees within your post
  • Let them know that they received this award through their tagboards or private message them
  • Share the love and link this post so that everyone will know the person whom you received your award from

Daar vinden we een regel die gaat over het delen van een aantal interessante feitjes over de blogger zelf. Over het beantwoorden van vragen wordt in de regels van deze award ook nog niks gezegd.

Gorgious Blogger Award and Best Blog Award

 

 

 

Bron afbeeldingen: alicescheerer.de

Dan duikt in 2010 ineens de ‘Best Blog Award’ op met hetzelfde logo als de ‘Gorgeous Blog(ger) Award’. De 6 feiten zijn inmiddels 7 feiten, maar meer lijkt er niet veranderd te zijn aan de regels. Over het beantwoorden van een reeks vragen wordt nog altijd niks gezegd. Tot halverwege 2011. Dan heeft de ‘Best Blog Award’ Zuid-Amerika bereikt en worden er ineens 12 vragen aan toegevoegd. Ook het aantal te nomineren blogs is ineens vastgezet op 15.

Dan vindt er begin 2013 ineens een duidelijke kruisbestuiving plaats met de ‘Aktion 11’ award in Duitsland. Een Duitse blogster is voor beide awards (‘Best Blog Award’ en ‘Aktion 11’) genomineerd en besluit ze te combineren. Zij stelt dat er 11 vragen beantwoord dienen te worden, 11 willekeurige feitjes over de blogger zelf verteld dienen te worden en 11 nieuwe vragen bedacht dienen te worden. Deze ‘Aktion 11’  award lijkt ergens in 2011 of 2012 al de ‘Liebster Blog Award’ tegengekomen te zijn. Ik vermoed ook in Duitsland, maar daar heb ik verder niks over teruggevonden. Ook over de oorsprong van die ‘Aktion 11’ award kan ik zo gauw niks vinden. Ik ben echter wel genomineerden van de ‘Liebster Blog Awards’ uit 2012 tegengekomen, die het beantwoorden van de 11 vragen al in de regels noemden, dus ergens in 2011 of 2012 moet de kruisbestuiving tussen die 2 awards al plaats hebben gevonden.

Naast de hierboven genoemde kruisbestuivingen tussen verschillende awards, vindt er begin 2013 nog een andere opvallende verandering in de regels plaats. Het aantal volgers zakt namelijk ineens van 3000 naar 200 (mogelijk als gevolg van een stijgende lijn in het aantal bloggers en hun volgers). Deze aanpassing lijkt in Zuid-Europa te zijn gebeurd. Waarschijnlijk in Spanje. De 12 vragen zijn er ineens 11 geworden, maar het aantal te nomineren blogs is weer gestegen, dit keer van 15 naar 20. De regel met betrekking tot het aantal volgers lijkt redelijk stabiel, het aantal te nomineren blogs blijft echter variëren. Op dit moment betreft het namelijk geen 20 meer, maar 5 – 11 blogs.

Het moge inmiddels duidelijk zijn: alle bovengenoemde awards zwerven over de hele wereld en lijken elkaar qua regels te beïnvloeden. Verder onderzoek wordt daardoor bijzonder lastig.

Voorzichtige conclusie

De ‘Gorgeous Blog(ger) Award’ lijkt tot nu toe dus de eerste award te zijn waar de overige, soorgelijke awards op gebaseerd zijn. Mij zou het niet verbazen als de ‘Liebster Blog Award’ door een Duitse(r) is bedacht (als Europese variant) om bloggers op ons continent meer in het zonnetje te zetten. Maar dat is dus niet meer te achterhalen.

Hoe dan ook, één ding is in al die kruisbestuivingen niet verloren gegaan en dat is de achterliggende gedachte: share the love! Laat het de wereld weten als je een kleine blog hebt ontdekt die jij de moeite waard vindt. Help je beginnende medeblogger en zet hem of haar in het zonnetje. Een vorm van wederzijdse waardering. Daar lijkt mij helemaal niks mis mee, of wel?

 

1 reactie

  1. Leuk ook een beetje geschiedenis over de award te lezen, je hebt flink wat opspeur werk gedaan, liefs

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s