Doubt

Schrijfoefening: wat is voor mij belangrijk?

Ben jij ook zo’n twijfelaar? Weet je ook nooit echt zeker of je wel de goede beslissing hebt genomen? Als je al een beslissing hebt genomen. Dat duurt namelijk meestal wel even. Omdat je gedachten simpelweg altijd met je aan de haal gaan. Met twee woorden in de hoofdrol: wat als? Gek word je ervan. Waarom lijkt iedereen toch zo goed te weten wat ze willen en jij niet?

Twijfel op zich is niet per se slecht. Het kan je helpen eerst wat gedachten te ordenen, voordat je overgaat tot actie. Maar als je merkt, dat je in je twijfel blijft hangen en daardoor de ene na de andere beslissing uitstelt, dan kan het helpen om je af te vragen: wat vind ik nu echt belangrijk? Als je dat namelijk weet, kun je daar je beslissingen op baseren. Vind je bijvoorbeeld gezondheid belangrijk, dan kun je daar je wekelijkse boodschappen op afstemmen. Heb je van tevoren besloten, dat je daarom minder pakjes en potjes wilt en meer vers, dan maakt dat het doen van je boodschappen weer iets makkelijker. Vraag je je daarnaast met enige regelmaat af of je niet meer zou moeten sporten, maar komt het er nooit van? Als je weet dat je gezondheid echt belangrijk vindt, wordt het makkelijker om bewust meer tijd vrij te maken voor beweging.

Alleen nu is de vraag: hoe weet je wat je echt belangrijk vindt? Daar kan deze oefening je bij helpen. Pak je mobiel erbij en stel voor drie dagen overdag je alarm om de twee uur in. Zorg er in ieder geval voor dat er tenminste 1 dag bij zit waarop je vrij bent. Zodra je het alarm hoort, pak je je mobiel, zet het alarm af en open je gelijk even een notitie-app, waarin je kort opschrijft:

  • wat je op dat moment aan het doen bent
  • hoe je je daarbij voelt

Doe daarbij even je ogen dicht en loop in gedachten je lichaam langs. Hoe voelen je benen? Moe? Zwaar? Of normaal? Hoe voelt je buik? Voel je een knoop in je maag? Heb je een vol gevoel? Of juist leeg? Ga zo van beneden naar boven je lichaam langs. Schrijf datgene op wat je opvalt. Het hoeft niet erg uitgebreid. Het gaat erom, dat je het voelt en benoemt. En dat je weet wat je op dat moment aan het doen bent.

Lees je bevindingen na afloop van de drie dagen eens terug. Wanneer voelde je je goed en wat deed je toen? Waarom voelde je je goed op dat moment? Was het een sterk gevoel? Sta ook stil bij de momenten waarop je je minder goed voelde. Waarom voelde je je niet zo goed op dat moment? En hoe sterk waren deze gevoelens? Probeer na te gaan waar zowel de sterke, positieve gevoelens vandaan komen als ook waar de sterke, negatieve gevoelens vandaan komen.

Was je op je werk een zakelijke tekst aan het schrijven en voelde je een sterk, opgejaagd gevoel in je buik en had je onrustige benen? Dan gaf je lichaam vrij duidelijk aan, dat je het schrijven van die zakelijke tekst op dat moment niet prettig vond. Nu is de vraag: waarom? Waar werd je zo onrustig van? Van de deadline? Of van het feit dat je over iets moest schrijven wat je eigenlijk niet boeit? Boeit de organisatie je misschien niet (meer)? Of heb je moeite met het feit dat je niet kan schrijven wat je zelf wilt? Met het moeten werken voor een baas? Zou je liever zelfstandiger, onafhankelijker willen zijn? Kun je meerdere sterke, negatieve gevoelens terug herleiden tot hetzelfde thema (in dit geval dus zelfstandigheid, onafhankelijkheid), dan kun je concluderen dat dat belangrijk voor je is.

Doe hetzelfde met de sterke, positieve gevoelens. Schrijf de thema’s op. Hang ze op een goed zichtbare plek die je vaak tegenkomt (bijvoorbeeld naast je spiegel thuis). Zo zie je vaak en duidelijk wat jij belangrijk vindt. Merk je dat je weer veel begint te twijfelen? Herhaal de oefening. Komen er nieuwe thema’s uit naar voren? Voeg ze toe aan je lijstje. Zo krijg je vanzelf een overzicht van datgene wat jij echt belangrijk vindt. Hik je weer tegen een beslissing aan? Kijk naar je lijstje en stem je besluit daar zoveel mogelijk op af.

In maart volgt een oefening die je meer inzicht kan geven in waarom jij de dingen doet zoals jij ze doet.

 

Picture: openclipart.org

1 reactie

  1. Lieve lezer, fijn dat je mijn schrijfoefening gevonden hebt. Ik hoor het graag wanneer je er echt iets aan hebt gehad (of nog steeds hebt). Voel je dus vrij om je ervaring met deze oefening hier te delen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s