Drawing

Schrijfoefening: associëren

Struikel jij ook zo vaak over de vele gedachten in je hoofd? Word je er net als ik soms letterlijk moe van? Probeer dan je hoofd eens iets meer rust te geven door je handen in te schakelen. Niet meer denken, maar doen.

Dit kun je uiteraard op vele manieren doen. Bijvoorbeeld door reflectief schrijven. Hoe je dat doet? Daar heb ik in december over geschreven in ‘Reflectief schrijven – hoe doe je dat?‘.

Doe je dat regelmatig en kom je tot de ontdekking dat bepaalde thema’s steeds terugkeren? Of loop je de laatste tijd maar aan één ding te denken? Dat zijn de onderwerpen waarmee je deze oefening goed kunt doen.

In deze oefening gaan we namelijk associëren. Zoek hiervoor de stilte op. Bijvoorbeeld ‘s avonds laat alleen op de bank. Zet je mobiel op stil en leg deze samen met je tablet uit het zicht. Doe je laptop of computer uit, net als de tv. Zorg ervoor dat je alleen bent en dat je niet gestoord kunt worden. Pak een mooi, leeg vel papier en je favoriete pen. Ga met een heerlijke kop thee lekker op de bank of in je favoriete stoel zitten. Schrijf in het midden van het blad een woord op wat de laatste tijd veel in je gedachten voorkomt. Denk je veel aan je werk? Schrijf dan simpelweg ‘werk’ op. Denk je veel aan je relatie? Schrijf dan ‘relatie’ op. Of vraag je je de laatste tijd steeds maar weer af waarom je toch zo moe bent? Schrijf dan ‘moe’ op.

Denk nu puur aan het woord dat je hebt opgeschreven en begin nu te associëren. Waar denk je allemaal aan als je aan het woord ‘moe’ denkt? Slapen, prikkelbaar, boos, bed en lusteloos bijvoorbeeld? Schrijf de woorden stuk voor stuk rondom je woord in het midden. Associeer ook gerust door op de woorden die je allemaal opschrijft. Denk je bij bed bijvoorbeeld aan een heerlijk fris en zacht dekbed en uitslapen? Schrijf het erbij. Schrijf de woorden net zo groot of zo klein als je zelf wilt. Wil je bepaalde woorden of letters versieren? Doe het. Laat je gewoon gaan. Doe wat goed voelt. Neem de tijd. Laat je gevoel bepalen wanneer je het beste kunt stoppen.

Klaar met associëren? Zet nu je pen bij een willekeurig woord en trek een lijn naar een willekeurig ander woord. Doe dit nog een paar keer. Niet over nadenken, gewoon pen neerzetten en lijnen trekken.

Leg je pen neer en kijk nu eens rustig naar het geheel. Wat vertelt het jou? Hoe lopen de lijnen? Zie je nieuwe verbanden? Nieuwe woorden? Nieuwe ideeën? Welke woorden springen er allemaal uit?

Zoals gezegd, deze oefening is met name geschikt voor zich steeds herhalende thema’s waar je maar niet uit lijkt te komen. Wat daarbij helpt, is om je puur op het woord te concentreren en daarop ongelimiteerd door te associëren, ongeacht of de associaties nog iets met je probleem of vraag te maken hebben. Wat ook helpt, is het feit dat je de woorden zichtbaar maakt en dus voor je ziet. Bij elkaar. Je kunt daardoor verbanden leggen die je in je gedachten nog niet gelegd had. Dit kan helpen om een zich steeds herhalende stroom aan bepaalde gedachten te doorbreken.

Berg het blad goed op (zeker als je wilt dat niemand het ziet) en ga nu lekker slapen. Of doe iets anders wat jou ontspant en waarbij je de stilte niet doorbreekt. Ga in ieder geval niet weer gelijk rennen en vliegen, maar geef jezelf nog even wat tijd voordat je je dagelijkse routines weer oppakt.

In februari volgt een oefening die je kunt doen om erachter te komen wat jij echt belangrijk vindt in dit leven.

Picture: openclipart.org

1 reactie

  1. Lieve lezer, fijn dat je mijn schrijfoefening gevonden hebt. Ik hoor het graag wanneer je er echt iets aan hebt gehad (of nog steeds hebt). Voel je dus vrij om je ervaring met deze oefening hier te delen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s