Pen met papier

Reflectief schrijven: hoe doe je dat?

Schrijven werkt helend. En dan heb ik het niet zozeer over het schrijven van een roman of rapportage, maar over reflectief schrijven. Reflectief schrijven houdt in, dat je over jouw leven schrijft en dan met name over wat jou op dat moment zoal bezighoudt. Waar denk je op dat moment aan? Dat kan een bepaalde gebeurtenis zijn, maar het kan ook een bepaalde vraag zijn die door je hoofd speelt.

Het is van belang, dat je je gedachten daarbij ongestoord en ongecensureerd achter elkaar door op kunt schrijven op een met jezelf afgesproken hoeveelheid pagina’s (bijvoorbeeld 4) en dat je daarna niet weer gelijk moet rennen en vliegen. Dus doe het ’s avonds laat als iedereen al lekker ligt te slapen bijvoorbeeld. Leg je mobiel en tablet echt even weg (uit het zicht) en doe je laptop en de tv uit. Creëer stilte om je heen. Pak een mooi schrift en een lekker schrijvende pen. Installeer jezelf comfortabel op de bank. En laat je gedachten maar komen. Schrijf gewoon alles op wat je denkt. Ook als je het even niet meer weet, schrijf dat dan gewoon op net zolang tot er zich weer een nieuwe gedachte aandient.

Schrijf zo achter elkaar door de 4 pagina’s vol. Doe je schrift dicht zonder terug te lezen. Kies een bewaarplek voor je schrift uit waarvan je absoluut zeker weet dat anderen daar niet bij kunnen (en waar jij dus op zo’n stil moment wel redelijk makkelijk bij kunt). Dit is erg belangrijk, omdat je echt het gevoel moet hebben dat je alles op kunt schrijven. Dat kan alleen als je zeker weet, dat niemand anders het ooit zal lezen.

Leg je schrift heel bewust weg en beeld je in, dat je daarbij je opgeschreven gedachten ook weglegt. Ze staan nu in dat schrift. Dat schrift heb je dicht gedaan en leg je nu weg.

Ga nu lekker slapen of doe nog iets wat jou ontspant en waarbij je niet al teveel meer hoeft na te denken (zoals een lekkere kop kamillethee drinken, een leuk tijdschrift lezen, zomaar wat uit de losse hand tekenen of handwerken). Ga in ieder geval slapen zonder je mobiel, tablet, laptop of tv nog aangezet te hebben.

Doe dit een paar keer per week op vaste dagen (bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag). Lees daarbij niet je reeds geschreven stukjes terug. Je gedachten krijgen zo op vaste tijden een plekje in je schrift en dat schrift doe je dicht en berg je op. Ze staan dus op papier en hoeven niet meer in je hoofd rond te dwarrelen.

Probeer het gewoon en verbaas je erover hoe snel je zult merken dat het rustiger wordt in je hoofd.

In januari volgt een nieuwe schrijfoefening over hoe associëren jou kan helpen inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is.

 

1 reactie

  1. Lieve lezer, fijn dat je mijn schrijfoefening gevonden hebt. Ik hoor het graag wanneer je er echt iets aan hebt gehad (of nog steeds hebt). Voel je dus vrij om je ervaring met deze oefening hier te delen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s