Haaktermen Nederlands, Engels en Amerikaans

Lijkt het je ook zo leuk, haken? Met een enkele naald en draad die ene mooie omslagdoek, schitterende sjaal of trendy trui maken? Precies in die ene kleur en volgens dat prachtige patroon? Dan is het uiteraard handig om te weten welke steken er zijn en welke termen er nog meer gebruikt worden in de haakwereld.

Te beginnen met de basissteken. In het overzicht hieronder vind je een lijst met de haaksteken in het Nederlands, Engels en Amerikaans. Zo kun je naast Nederlandse patronen ook Engelse en Amerikaanse gebruiken.

 

Haaktermen Nederlands Engels Amerikaans

 

Let wel even op: de Engelsen en Amerikanen gebruiken dezelfde termen in sommige gevallen, maar voor verschillende steken. Zo is een ‘single crochet’ in een Engels patroon een halve vaste en een ‘single crochet’ in een Amerikaans patroon een vaste. Daarom is het dus erg belangrijk om te weten of je met een Engels of Amerikaans patroon te maken hebt. Daarnaast gebruiken de Engelsen soms ook verschillende termen voor eenzelfde steek. Zowel een ‘slip stitch’ als een ‘single crochet’ is een halve vaste, bijvoorbeeld.

In het Nederlands willen er nog weleens verschillende afkortingen gebruikt worden voor eenzelfde steek. Een ‘stokje’ wordt meestal weergegeven met ‘st’, maar soms ook met ‘sto’ of ‘stk’ bijvoorbeeld. Dit verschilt per patroon. Kijk even of er een lijst met afkortingen bij het patroon zit. Daar staan de gebruikte steken en afkortingen van desbetreffend patroon in uitgelegd.

Ook de symbolen willen nog weleens per patroon iets verschillen. De halve vaste kan meer op een punt lijken dan op een cirkel, de losse is soms een platte cirkel, soms een ronde cirkel en de vaste is soms een plus, soms een kruis. Daarnaast kunnen de dwarsstreepjes bij de stokjes ook schuin staan in plaats van recht.

Veel succes in ieder geval met het lezen van je patroon en veel plezier met het haken!

Een meer uitgebreide lijst met algemene haaktermen in het Nederlands, Engels en Amerikaans vind je in:

Haaktermen Nederlands, Engels en Amerikaans – deel 2

 

Last updated on June 8, 2016

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s